sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Lumihulluus on vallannut hevoset

Viime yönä oli satanut lunta! Jee! Heti oli paljon kauniimpaa ulkona :)


Miun oli tarkoitus lähteä ajamaan vähän pidempi lenkki Lavikalle, mutta kun jo pihatiellä oli niin liukasta että Oonan jalat lipsuivat joka toisella askeleella, päätinkin mennä pellolle. Oona oli tosi reipas ja jo ensimmäisellä ravipätkällä se sortui pahaan tapaansa ja rupesi pukittamaan! Kerrankin tajusin ajoissa antaa ponille raippaa ja jatkettiin sitten normaalisti peltorallia. Seuraavan kerran samassa kohdassa Oona lähti pukkilaukkaan eikä auttanut vaikka kuinka vedin ohjista ja käytin raippaa, vaan poni rynni pellolta liukkaalle tielle ja siinä olikin sitten kiire pysähtyä, kun tien toisella puolella odotteli vähemmän houkutteleva kivikasa. Kaviot lipusen Oona onnistui pysähtymään ajoissa, mutta ei enää suostunutkaan menemään takaisin pellolle. Se seisoa törrötti tiellä, pää linkussa kun yritin kääntää sitä pellolle ja hyppi ärsyyntyneenä. Mikä sitäkin vaivaa? Pikku-Oona ei ole koskaan ollut tuollainen! Tahtojen taiston jälkeen sain Oonan sinne minne halusinkin, mutta poni keksi vielä myöhemmin purra kiinni kuolaimeen ja lähteä menemään!

Kärryt kovan käsittelyn jälkeen...

Myöhemmin Cebeä tuli katsomaan eräs ylläpitäjä-ehdokas. Kiinnostuneena seurasin kentän laidalta, kun Mia ratsasti ensin hevosella esitellen sitä hieman ja sitten ylläpitäjä-ehdokas nousi kyytiin. Tällä tytöllä ja Cebellä ei ihan kemiat kohdanneet... Cebe teki mitä kummallisempia loikka-kierre-itku-potku-raivareita ja onnistui lopulta tiputtamaan ratsastajan selästään! Sitten se laukkasi irrallaan ympäri liukasta kenttää, kunnes päätti poistua kentältä. Aidan läpi. Siinä oli sitten aidan palasia ja tolppia pitkin pihaa, kun Musta Salama kiiti menemään. Mia sai Ceben kiinni ja ratsasti sillä hetken; hevonen meni upeasti! Ratsastuksen jälkeen tallissa Cebe näytti jotenkin tyytyväiseltä :) Ehkä se haluaakin jäädä tänne ;)

lauantai 26. marraskuuta 2011

Joulutori ja rohkea poni

Tosiaan eilen oli joulutori, johon me Oonan kanssa osallistuttiin talutusratsastuksella. Aluksi tallilla pakkasin kaikki tarvittavat tavarat, kuten tonttuvaatteet, heinäverkon ja leipäpussin mukaan ja kiinnitin ne Oonan selkään satulan päälle vähän kuin satulalaukuiksi.
Hieno :D

Sitten laitoin ponille paljon heijastimia ja itselleni heijastinliivin. Matkaan lähdettiin kolmen jälkeen ja alkumatka oli hiekkatietä. Sitten siirryttiin asfaltille ja autojakin alkoi tulla paljon enemmän, mutta onneksi Oona on erittäin liikennevarma niin se ei pelännyt autoja lainkaan. Mutta enpä ollut ajatellut, kun matkaan lähdettiin, että reitillä voisi olla niin paljon kaikkea pelottavaa:
a) Rekat. Oona ei ole niitä ennen pelännyt, mutta nyt kun oli aika hämärää (valaisematon tie) ja kun ne tulivat takaa aika kovaa, ne olikin pelottavia. Ihan säälitti, kun rekka tuli takaa ja Oona alkoi puhista kauhuissaan :( Onneksi siihen auttoi, että pysäytin ponin ja halasin sitä kunnes rekka oli mennyt ohi :)
b) Suojatiet. Muistan lukeneeni jostain, että hevoset näkevät suojatien olevan täynnä kuoppia sen värityksen takia. Oona halusi ottaa suojatiet erittäin hitaasti ja kulki turpa maassa varmistaakseen että kaikki oli kunnossa :)
c) Korotetut suojatiet. Siinä hyppäsi miullakin sydän kurkkuun, kun ollaan poikittain tiellä ponin kanssa, autoja tulee molemmista suunnista ja edessä olevan korotetun suojatien nähdessään poni nykäisee taaksepäin. Onneksi kahden sekunnin harkinnan jälkeen Oona nousee suojatielle. Mutta kun miettii, kuinka kauan me opeteltiin agilityssä laittamaan ensin etukaviot kuormalavan päälle, niin tässä tilanteessa Oona onneksi yhdisti tempun suojatielle nousemiseen.

Hyvin näkyy :)


Kun vihdoin päästiin torille, vaihdettiin siellä Oonalle tonttuvarusteet päälle ja kun miun kaverin Riinan poni Linda oli tullut ja laitettu kärryjen eteen, alettiin kyydittää ihmisiä parkkialueella. Kävihän siinä ihan hyvin porukkaa, vaikka olisin toivonut suurempaa suosiota pitkän matkan aiheuttaman vaivan takia. Lopulta Oona tienasi 31€, mutta kaikki rahat meni suoraan luokkaretkirahastoon. Seitsemältä tapahtuma loppui ja meillä alkoi Oonan kanssa pitkä paluumatka. Tällä kertaa Merika lähti mukaan ja näytti meille lampulla tietä. Tunnin kävelyn jälkeen tallilla Oona pääsi omaan lämpöiseen (ja märkään) karsinaan ja annoin sille ruuat. Märkä se oli koska Ruusun automaattinen vesikuppi oli vuotanut ja vettä oli kaikkialla :P

perjantai 25. marraskuuta 2011

Liian lilaa?

Muutin ensimmäistä kertaa koko blogin ulkoasua, mitä mieltä olette? Tuliko liian lilaa? Voin vaihtaa ulkoasun entiselleenkin :) Laitoin aiheesta äänestyksen tuohon sivupalkkiin, joten äänestäkää reippaasti!

tiistai 22. marraskuuta 2011

Eikä maksanut kuin 50 euroa


Oonan nykyinen silatyyny on pian käyttökelvoton, sellainen silppukasa! Niinpä päätin tilata sille uuden silatyynyn, mutta sitten tulin miettineeksi sitä, että kun myöhemmin ostan rintaremmin niin se ei olekaan saman sävyinen lila! Joten minun piti tilata ne yhdessä. Niin, ja miksi ei sitten myös niskatyynyä siinä samalla? Tilasin varusteet funnyponnytextiltä, joka lähetti valmiista setistä tuon ylläolevan kuvan :) Makeet! En malta odottaa, että paketti saapuu perille, vaikka yritänkin viedä ne tallille vasta jouluna Oonan joululahjaksi ;) Ei tule onnistumaan!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tällä viikolla miulla on TET-jakso, joten en ehdi juurikaan tallille. Eilen kävin nopeasti ohjasajamassa Oonalla, mutta maa oli niin jäässä ettei kentällä voinut edes juosta :( Tänään Merika kävi hoitamassa Oonan (lue: siivoamassa karsinan ja juottamassa hepat), itse en ehtinyt ollenkaan tallille! Huomenna on varmaankin sama juttu, mutta toivottavasti edes torstaina pääsisin halailemaan karvapalleroita. Perjantai otettiin vapaaksi tetistä (eli tehdään muut päivät pidempään), jotta ehdin taluttaa Oonan joulutorille (matka arviolta 3,5km). Mennään sinne viihdyttämään ihmisiä tonttupuvussa! :)

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Yhdeksän kuvaa

Loimi oli Oonalla yhden päivän tarhassa.

Ruusun tappava tuijotus

Cebe :)




Kamut <3

perjantai 18. marraskuuta 2011

Huima pomppuponi!

Tänään käytii Merikan ja sen kaverin Kristan kanssa hoitamassa Oona. Päätettii irtohypyttää ponia, mutta ongelmanahan oli se, että kentällä ei ole joka sivulla aitoja. Yritettii silti ja rakennettii kuja tallin puoleiselle pitkälle sivulle ja laitettii siihe kaksi estettä. Alotettii juoksuttamalla ponia liinassa ja laitettii se sitten menemään kujaa niin, että Krista talutti ponin kujan alkuun, Merika huitoi raipalla ja mie otin ponin vastaan kujan lopussa. Ensimmäinen este oli koko ajan 40cm, toista nostettiin aina vähän väliä ja lopulta se oli 85cm! Oona ei ole koskaan hypännyt niin isoa estettä, huima pomppuponi!

85cm! Laatu 10+ :) Sitä paitsi näyttää, että Oona on jääny roikkumaa toho esteesee ;)

Oli muuten aika mielenkiintoista huomata, miten Oona reagoi viheltämiseen. Olen aina välillä vihellellyt hakiessani sitä tarhasta, mutta Oona ei ole näyttänyt välittävän siitä. Tänään tuossa kujalla ottaessani sitä vastaan Oona oli ihan pihalla siitä, mitä sen piti tehdä eikä antanut kiinni. Heti kun aloin viheltää, poni tuli luokse korvat hörössä ja sitten homma alkoi toimia ;)

tiistai 15. marraskuuta 2011

Voisinko joskus käyttää aivojani? En.



Tänään pääsin jo yhdeltä koulusta, joten ehdin tallille hyvin valoisaan aikaan. Laitoin Oonan ihan rauhassa valmiiksi, harjasin, valjastin ja laitoin ravikärryihin käytävällä. Sitten olin lähdössä taluttamaan ponia ulos, kun tajusin että eiväthän ravikärryt mahdu tallin ovesta ulos ellei niitä kanna! Jipii, siinä sitten jouduin ottamaan kaikki remmit auki, kantamaan kärryt ovesta ulos ja laittamaan ulkona uudelleen kiinni. Näin ollen valjastamisiin meni yhteensä aikaa yli tunti... Ei ehkä kuulosta pahalta, mutta valjastaminen ei todellakaan ole miun lempipuuhaa ja välillä todella toivon pikalukkovaljaita ja -kärryjä. Lopulta pääsin istumaan kärryihin sormet kohmeessa ja muutinkin suunnitelmia sen verran, että mentiinkin ajamaan tallipihalla olevalle pellolle, eikä mökkitielle. Pyörittiin pihalla Oonan kanssa vain noin 20min, kauempaa en jaksanut eikä Oonakaan halunnut enää pyöriä samaa rinkiä, vaan pyrki koko ajan tallin ovelle, joten lopetettiin.


Myöhemmin illalla käytii Lappeenrannassa ja sieltä ostin Oonalle lilan harjakamman ja heinäverkon :) Ja tilini on kohta miinuksen puolella ;)

maanantai 14. marraskuuta 2011

Tehtävärataa ja edistystä laukassa

Eilen tosiaan pidin tunnin Mimmille ja Miinalle, Miina meni Oonalla ja Mimmi Ruusulla. Rakennettii Merikan (siskon) kanssa kentälle tehtävärata, joka sisälsi pysäytyksen (1), puomikujan (2), jumppapallon kuljettamisen (3), pääty-ympyrän puomeilla (4), styroksipalan kuljetuksen estetolpasta ämpäriin (5) ja pienen esteen hyppäämisen (6). Alla vielä kuva radasta:
En nyt jaksa enempää kertoa siitä tunnista, se oli kuitenkin aika tavallinen :) Tässä kuitenkin pari kuvaa:
Miina&Oona
Oona ei ihan tajunnut tuota puomikujan ideaa..?
Mimmi&Ruusu

Miina&Oona
Oona laukkaa! Ja hyvin muuten laukkasikin!
Mimmi&Ruusu

Tänään taas juoksutin Oonaa. Onneksi kentällä on edes pieni valo, sillä tänään tuli pimeää jo varmaan puoli viideltä! Sen pienen lampun valossa juoksutin Oonaa liinassa n. 20min, poni oli taas ihan täpinöissään laukassa :) Oona on kehittynyt ihan valtavasti tuossa laukkaamisessa, kesällä miulla ei ollu toivoakaan saada sitä liinassa laukkaamaan, nyt melkein rittää kun sanoo "laukka" :) Ja parasta siinä on, että poni ei lähde ajamalla laukkaan, vaan ainoastaan käskystä! Kokeilin sitä tänään niin, että ensin pyysin sitä laukkaamaan, sitten siirsin käyntiin ja sitten pyysin reipasta ravia. Ei menny Oonalla käskyt sekasin :D

Tutkin eilen illalla miun vanhoja tallipäiväkirjoja, joihin olen kirjoittanut joka ikisen tallikerran siitä alkaen, kun aloin Maijalla shettiksiä hoitamaan. Sieltä huomasin, että vuosi sitten (tai oikeastaan viikkoa vaille vuosi sitten) kokeiltiin Oonan kanssa pulkkaratsastusta, eli silloin oli jo lumet! Missäköhän tämän vuoden ensilumi viipyy? En malta odottaa hiihtoratsastusta, hankikahlausta ja hangessa laukkaamista (tämän toteutan Sirulla)! Ja valkoinen joulu pitää ehdottomasti olla! Tilasin muuten tänään Oonalle joululahjan, ostan sille silatyynyn, y-rintaremmin ja niskatyynyn. Mutta hyshys, ei saa kertoa Oonalle!

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Viime päivät lyhyesti

Anteeksi tämä venynyt postausväli, mutta ei täällä meilläpäin ole kauheasti mitään tapahtunutkaan!

Torstaina Oonalla oli vapari, koska miun piti ehtiä hakemaan TET-sopimukseen allekirjoitusta tulevalta työnantajalta :) Menen tänä vuonna leipomoon! Joo, ei liittynyt aiheeseen :)

Torstaina oli aika kylmä :S

Perjantaina käytiin Nooran kanssa ajamassa Oonalla lyhyt lenkki, noin 3,5km. Meinaa nämä arkipäivät olla jo liian lyhyitä ajamiseen, kun pimeä yllättää niin aikaisin :/ Tosin selailtuani hevostalli.netin foorumia löysin sellaisen idean, että laitan itselleni sekä Oonalle otsalamput ja asennan kärryihinkin valot. Sitten voidaan ajella vähän pimeämmässäkin! Heijastimia meillä onkin jo aika paljon :)

Lauantaina eli eilen oli koulua! Yäk, lauantaina koulua! No, selvisinpä siitäkin hengissä ja heti sieltä päästyämme mentii Merikan ja miun kaverin Riinan kanssa Sirulle. Laitettii Sirppa tallissa valmiiksi (kunhan ensin saatiin se naruihin...) ja lähettii sitte ratsastamaa hiekkamontulle. Merika ratsasti sinne ja mie ratsastin takaisin. Siru oli kyllä sellasella pöllö-tuulella, ettei mitään rajaa! Kaikki, siis ihan kaikki, oli pelottavaa ja poni jumittikin aika pahasti alkumatkasta... Silloin kun Siru jumittaa, se hyppii pystyyn (ei kuitenkaan korkealle), peruuttaa yli metrin syviin ojiin (ei onneksi aina) ja muuten vain hyppii. Takaisin tallille päin tullessa Siru potkaisi Riinaa, kun Riina pyöräili hieman Sirun takana, mutta ei onneksi osunut. Heti kun Siru oli hoidettu, riennettiin kotiin ja mie lähin samantien putsaamaan Oonan karsinan. Onzku oli taas niin söpö ja ihana, etten olisi millään malttanut jättää sitä, mutta lopulta miun oli pakko lähteä kotiin. Poni sai taas vaparin :) Laskin tässä että kuljettua matkaa tuli aika paljon: 3km(koulumatkat kävellen)+7km(matkat Sirulle ja takaisin pyörällä)+2,5km(pyöräily, kun Merika ratsasti)+2,5km(ratsastus)+3km(matkat Pöntylään kävellen)=18km!

Tässä taas yksi tylsä video, katsokaa jos jaksatte :)

Tänään menen ihan kohta pitämään Mimmille ja Miinalle tuntia shettiksillä. En vaan ole vieläkään keksinyt, mitä laittaisin ne tekemään ;)

25.11. on joulutori, jolloin mennään Oonan kanssa keräämään meille luokkaretkirahaa! Laitan ponille itsetehdyt joulupintelit, joululoimen, riimun ja tonttulakin, sitten kaikki saavat ratsastaa tonttuponilla :)

Edustava kuva Oonasta viime talvelta joulukamppeet päällä :)

keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Aurinkoinen pakkaskeli

Tänään oli todella kaunis aurinkoinen päivä ja aamulla lämpömittari näytti -3 astetta. Auringon paiste ja huurteinen maa oli kaunis yhdistelmä :) Mutta tietenkin miun piti istua koulussa koko päivä kolmeen asti ja sitten ryntäsimme Merikan kanssa nopeasti tallille toiveena ehtiä hieman kuvaamaan Oonaa auringon paisteessa. Ei ehditty. Saatiin kuitenkin muutama hienompi kuva kuusta, auringosta ja auringonlaskusta. Tässä niitä kuvia:





Juoksutettiin Oonaa liinassa kentällä ja pellolla ja poni oli hieno! Sanoinko muuten aiemmin, että oikea laukka on Oonalle vaikeaa? Ei ole! Tänään se meni paremmin kuin vasen, outo poni :)


sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Kun möhköfantti jäi jumiin...

Merika oli tänään mukana tallilla ja käytiin ajamassa Oonalla mökkitiellä. Otettii Ruusu perähevoseksi, mutta se vaan yrmyili koko matkan. Ei suostunut kulkemaan kärryjen takana, vaan tunki aina sivulle ja yritti kävellä nopeammin kuin Oona... Se sai Merikalta kyllä aika monta uutta lempinimeä, kuten möhköfantti, läski, Rouva Möhömaha, apina, aasi,...

Oona ei ollu aasi, vaan enkeli :)

Kun palattii lenkin jälkeen tallille, Merika vei Ruusun karsinaan ja alettiin siinä tallin ulkopuolella ottaa Oonalta kärryjä pois. Sitte tallista alkoi kuulua kamalaa ryskettä ja sanoin Merikalle, että kohta Ruusu tulee seinästä läpi. Merika totesi siihen, että ehkä se poni on jäänyt jumiin seinälle, meni katsomaan ja huusi miut apuun. Ruusu oli jäänyt karsinan nurkkaan jumiin piehtaroidessaan ja makasi nyt ihan avuttomana kyljellään. Olihan se aika kamalan näköistä, kun se puuskutti siinä ihan paniikissa kun ei voinut liikkua :( Hain nopeasti juoksutusliinan varustehuoneesta ja pujotin sen Ruusun etu- sekä takajalkojen ympäri ja sitten vedettiin ja kovaa! Lopulta saatiin poni pyöräytetyksi ympäri, onneksi! Mitä olisikaan käynyt, jos noin olisi tapahtunut yöllä, kun tallilla ei ole ketään auttamassa? Huhhuh...

lauantai 5. marraskuuta 2011

Ratsuponin hommissa

Oona on ollut koko tämän viikon aika lailla ratsuponin hommissa. Maanantaina ratsastus, tiistaina ratsastus, keskiviikkona vapari, torstaina juoksutus, perjantaina taluttelu ja lauantaina ratsastus. Huomenna yritän päästä ajamaan, voisi ottaa taas Ruusun perähevoseksi, jos joku haluaa lähteä mukaan lenkille sitä taluttamaan.

Tänään Noora ja sen kaveri Sanni kävivät ratsastamassa Oonalla. Mentii vaihtelun vuoksi maastoon, Oonakin tuntui kuulema reippaalta. Mie kävelin koko matkan perässä, Noora ja Sanni vuorotteli ratsastuksessa. Noora kokeili laukata, mutta sai vain pari askelta, koska ei osaa kunnolla pyytää. Olen sille tolkuttanut, että käyttää reilusti pohkeita ja lisäksi raippaa ja istuu satulassa eikä kevennä laukannostoissa. Välillä menee ihan OK, välillä ei onnistu yhtään.

Sitten asiasta viidenteen, miulla on ihan hirveesti ylimäärästä tavaraa, joten ajattelin myydä osan. Laitan nyt tänne näitä tavaroita, ottakaa yhteyttä jos kiinnostaa: oona.poni@luukku.com

*Sekin etuosa shettikselle, musta, 5€
*Sekin takaosa shettikselle, musta/ruskea, 5€
*Leukalenkki ponille (liian pitkä Oonalle), musta, 3€


















*Talliloimi 145cm, ruskea, esim. kisoihin mukaan, 20€














*Fleeceloimi 135cm, lila, 10€
*Ötökkäloimi 105cm, vihreä, 15€
*Harjapakki, lila, 5€
*Riimu pony, ruskea/beige, 5€
*Naruriimu cob (menee ponillekin), vihreä/oranssi, 3€


















*Riimunnaruja, eri värejä, 2,5€/kpl
*Glitterpintelit, vaaleanvihreät, 2kpl, 5€














*Estesatulahuopa full, valkoinen, 3€
*Silatyyny (lyhyt, kulunut), harmaa, 5€
*Silatyyny (lyhyt, kulunut), punainen, 3€

perjantai 4. marraskuuta 2011

Sumuinen marraskuu

Aika menee ihan hirmu nopeasti, nyt on jo marraskuu! Tässä kuussa vietetään ensimmäistä adventtia ja sitten tulee joulu! <3 Voisin nyt vähän säästää rahaa ja ostaa sitten Oonalle jotakin ihanaa joululahjaksi, kuten uuden silatyynyn, y-rintaremmin ja niskatyynyn (huomatkaa, että nyt tiedän jo sen "korvahommelin" nimen!). Ja kyllähän sitä voisi ostaa uuden sadeloimen, satulahuovan, riimun ja ihan kaikkea mitä keksii, mutta varat ovat rajalliset. Laskin, että nuo ravivarusteet maksaisi 44€, sitä nyt tavoittelen :)

Tänään on ollut todella sumuista koko päivän! Innostuin tallimatkaa kävellessäni hieman kuvaamaan tuota sumua, mutta mitään onnistuneita kuvia en saanut. Tässä kuitenkin pari, joista näkee tuon sumun määrän!


Pidin Oonalle tänään hieman rennomman päivän, koska pimeä tulee jo viideltä (kamalan aikaisin!), eikä koulupäivinä silloin ehdi ajamaan. Mentii ponin kanssa kentälle, miulla taskut täynnä porkkanaa. Sitten tehtiin löysällä narulla sellaisia tehtäviä, että käveltii vierekkäin ja miun pysähtyessä Oonankin piti pysähtyä. Lopulta tehtii tätä jopa laukasta :)

Tässä vielä letti, jonka tein ponille tallissa mutta purin samantien :)

tiistai 1. marraskuuta 2011

Tallipäivä videona

Tänään Noora (pikkusisko) kävi taas ratsastamassa Oonalla, pidin sille ja Oonalle "estetunnin". Noorahan ei ole koskaan ennen hypännyt, mutta halusi nyt kokeilla. Ensimmäinen este ei mennyt kovinkaan hyvin. Oona hyppäsi hyvin, mutta Noora jäi jälkeen ja tippui. Toisella ja kolmannella kerralla Oona ei edes hypännyt, juoksi vain yli :D Lopuksi otettiin satula pois ja Noora meni taas hetken ilman satulaa. Sitten kokeiltiin pitkästä aikaa takaperin ratsastusta, mutta Oonasta löytyikin pukkinappula! Se alkoi yhtäkkiä vaan pukittaa, kunnes Noora tippui. Pudotusta pehmensi se, kun ehdin tarttua tyttöä takista kiinni :)

Ratsastuksen jälkeen haettiin vielä muut hepat sisälle. Viimeksi, kun otin heposet sisälle, Cebe tuotti hieman ongelmia... Se on yleensäkin aika hankala taluttaa ja silloin se aina syöksähti eteenpäin kun käänsin sen turvan kohti tallia. Lopulta menimme puoli matkaa peruuttaen ;) Tällä kertaa onnistuimme menemään ihan etuperin, mutta ei se matka ihan hyvin kuitenkaan mennyt :)

Tein tämän päivän videomateriaalista videon, jossa näkyy muun muassa Nooran molemmat tippumiset ja vähän Ceben sekoilua ;) Katsokaa taas youtubesta!