maanantai 10. syyskuuta 2012

Ravitermejä á la Mirka

Tämä postaus on varsinkin blogia seuraaville ratsuihmisille suunnattu, ja tässä pyrin selittämään parhaani mukaan ravitermejä, joita käytän usein postauksissani. Toivottavasti tämä valaisee asioita eikä sotke niitä pahemmin solmuun ;) Saatan hyvinkin olla hieman väärässä, jos niin on, korjatkaa ihmeessä tai jos jotakin jäi uupumaan, kommentoikaa niin lisään termejä tänne sitä mukaan :)

Ravit
- Hevosten juoksukilpailut, joissa ainut sallittu askellaji on ravi. Ensimmäinen maaliin tullut voittaa.


Ennätys
- Ponin paras aika kilometriltä. Oonan ennätys on 3.19,7 eli se on juossut raveissa kilometrin ajassa kolme minuttia, 19,7 sekuntia.

A-Ponit tasoitusajo 1100 m Kouvolan Ajokoulutuskeskus Oy -lähtö p. 3.25.0 + 20 m/ 3,5 s P. 150 e.
- Lähdön tiedot:
A-ponit = ravishettikset alle 107cm (107,1 - 130cm puhdasrotuiset ponit ovat B-poneja).
Tasoitusajo = hitaammat ponit juoksevat lyhyemmän matkan kuin nopeammat, jotta lähtö olisi tasavertainen. Lähtö on volttilähtö (ks. volttaus alempaa)
1100m = juostava matka, yleisiä ovat mm. 1100 ja 1600m.
3.25.0 + 20m/ 3,5 s = paalulta eli lyhimmältä matkalta juoksevat ponit, joiden ennätys on 3.25.0 tai hitaampi. Siitä nopeammat ponit jaetaan ennätyksensä mukaan lähtemään 20,40,60,..m taaempaa.
P. 150e = palkintosumma, joka on yleensä n.80e

Volttaus = lähtömerkkiä odottavat ponit tekevät volttia, eli suurta ympyrää lähtöpaikalla (yleensä etusuoran alussa, mutta se vaihtelee). Kuuluttaja tekee "lähtölaskennan", jonka jälkeen ponit lähtevät suoraan voltista kisaamaan.


Juoksurata = Volttauksessa oleva erilainen lähtöpaikka. Kun muut ponit kulkevat koko ajan myötäpäivään, kääntyy juoksuratalainen lopuksi vastapäivään päästäkseen omalle lähtöpaikalleen. Hankala selittää ymmärrettävästi ;)

Autolähtö = Lähetystapa, jossa ponit volttauksen sijaan lähtevät radalla ajavan auton perästä juoksemaan.

Esittely = Se, kun ponit juuri ennen lähtöä juoksevat radalla yleisön ohi jonossa yleensä vasten kilpailusuuntaa esittäytyen.


Sekki/obersekki = Varuste, jonka avulla ponin pää nostetaan ravatessa ylös riittävän hapensaannin turvaamiseksi. Sekki kulkee yleisimmin joko leuan alta tai suusta ponin otsaa pitkin niskaan ja sieltä kaulaa pitkin valjaisiin.

Sekki vahvistettu punaisella

Potkuremmi = Pakollinen varuste poneilla raveissa, joka hieman estää ponia pukittelemasta tai ainakaan saamasta jalkaa kärryjen yli. Potkuremmi kulkee kärryjen aisasta ponin pepun yli toiseen aisaan.


Silmälaput = Lisävaruste, jolla estetään ponia näkemästä joko taakseen (puolilaput) tai taakseen sekä sivuilleen (kokolaput). Näin poni saadaan tuijottelun sijaan keskittymään juoksemiseen.

Ravikärryt = Oikealta nimeltään kai kilpakärryt, eli kevyet yhden istuttavat kärryt, joita käytetään raveissa.

Koppakärryt = Raskaammat treenikärryt, joita käytetään kotona (ainakin meillä näin). Oonan koppakärryissä on penkki kahdelle.


Monté = Ravikilpailujen muoto, jossa ponilla on kärryjen sijaan satula ja ratsastaja.

Hiitti = Harjoitusjuoksu, yleensä mennään raviradalle ottamaan vauhtia eli harjoittelemaan raveja varten. Hiitata voi myös tiellä.

hll = Lyhenne "hylätty liioista laukoista".

Statistiikka = Ponin ravitulosten yhteenveto, esim. Oonan statistiikka on 4: 0 0 1, joka tarkoittaa sitä, että Oona on juossut neljä lähtöä joista ykkössijoja on tullut nolla, kakkosia nolla, kolmosia yksi :)


Kommentoikaa mitä jäi puuttumaan!

8 kommenttia:

  1. Sattui silmään tuo "hyll", liioista laukoista hylättäessä käytetään nimitystä hll=hylätty liian laukat, hyl taas tarkoittaa hylättyä juoksua jostain muusta syystä, esimerkiksi hevosilla murtautumisen takia voidaan käyttää tätä termiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, hups, kirjoitusvirhe :D Kiitos korjauksesta!

      Poista
  2. Tasoitusajoon voisi lisätä vielä että se tehdään volttilähtönä, ja hylätty liiat laukat ei ole hyll vaan hll :-)

    VastaaPoista
  3. Ja esittelyä ei aina tehdä vasten kilpailusuuntaa, ainakin monesti olen nähnyt, että ensin mennään kilpailusuuntaan, josta käännytään vastakkaiseen suuntaan josta taas käännytään volttauspaikalle ;)

    VastaaPoista